15. Augustus. Des morgens te 5 uren marcheeren wij met de 2 andere compagniën uit Maing naar St. Saulve, 2 ½ uur van Maing gelegen, en mogen thans onze randsels niet meer op de bagagewagen leggen. De twee compagniën marscheeren naar Onnaing, een uur verder. Sint Saulve is een heel lief aangenaam dorp en voort aan de grote straatweg van Valanciennes naar Mons gelegen. Welk een onderscheid bij de plaats welke wij heden morgen verlieten! Ik logeer met Nauta bij een koopman in linnens, eene Jerome Jackemart, dog blijf er niet heel lang. De coloniale Jagers die hier lagen, worden door ons afgelost en vertrekken heden naar Holland om ingescheept te worden1.
Een Koninklijke Nederlandse Jager van de Koloniale troepen in West-Indië en een tot slaaf gemaakte, 1816. Zijn uniform lijkt veel op dat van de Vrijwillige Jagers.
1 Bedoeld wordt de zogenaamde Indische Brigade, die onder leiding van luitenant-generaal had deelgenomen aan de Slag bij Waterloo. Dit waren achtergehouden Nederlandse troepen, die na 1813 naar Java en West-Indië hadden zullen vertrekken. Twee bataljons jagers maakten deel uit van de Indische Brigade, namelijk het Bataljon West-Indische jagers No. 10 onder H.W. Rancke en het Bataljon West-Indische jagers No. 11 onder luitenant-kolonel Frederik Knotzer; zie www.grenadiercompagnie.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten