zaterdag 8 augustus 2015

8 augustus, ons logement



8. Augustus. Dezen avond kwamen wij weder in ons vorig logement en deden de Jagers weder verhui­zen, want wij hadden deesen morgen op het appel onze klagten aan den capitein wegens de slechte logementen ingebragt en begeerden hier omtrent spoedig redres1Hetgeen ook van een gewenscht gevolg was, want ieder die tevreden over zijn quartier was, kreeg het zelve weerom en wij begaven ons weder naar Monsieur Honoré, alwaar wij het vrij wel hadden. Ik logeerde hier met Nauta, Bui­zing2, Ladenius3, Haefkens4, De Jong5, Stokker6 en Engelberts7. ’s Avonds kwamen Ozinga8 en De Graad9 ons reeds talrijk gezelschap nog vermeerderen. Wij leevden hier in eene goede harmonie, doch de harmonie met de andere Jagers van het Bataillon, die ons hunne logementen hadden moeten inruimen, wierd hierdoor niet beter en daagelijks en bij alle gelegenheden moesten wij hierover vele insolenties10 horen, hetgeen echter, toen wij nader kennis hadden gemaakt, langzamerhand bedaarden. De eerste twee dagen wierden wij geëxcuseerd van de gewone exercitiën die des mor­­gens en avonds, telkens twee uren, plaats hadden, dog niet van het appel.
Karakteristieke boerenhof in het centrum van Maing. Foto Martha Kist, licentie CC BY-SA 3.0.

Ons logement is vrij ruim en uit 2 ruime kamers bestaande. Het eene is ons slaap- en het andere onse eetkamer. De uiterste zindelijkheid heerscht hier niet. Ons nagtleger is op stroo, dat over de gansche kamer hier gespreid wordt. In de hoek staat nog een oud ledikant, waarop een stroomatras. Verders dekken wij ons met onze kapotten11 en slapen in onze buizen. Onze huisheer is eene beroerde Fransch­man en de vrouw niet veel bijzonders. De menschen willen ons wijs maken dat zij geruïneerd zijn door den oorlog, evenwel aan het geheel ensemble van paarden, 8 in getal, koeijen, een groot getal schapen, 3 ezels en verder een meenigte hoenders, zou men dit geheel niet zeggen. Dog in huis ziet het er rampzalig uit en het mobilair is van zeer luttel waarde.



1 Dikke van Dale: herstel, herziening.
2 Reinder Buijsing (Leeuwarden 1798-Kollum 1856), zoon van Gerard Buysing, burgemeester van Zwolle, en kleinzoon van Reinder Buysing, burgemeester van Leeuwarden, stierf ongehuwd als notaris te Kollum.
3 zie over hem de blog van 14 juli.
4 Hendrik Franciskus Haafkens (Utrecht, doop 1771-Makkum, 1824), commies te Sneek en commies der in- en uitgaande belastingen te Makkum, 1802 gehuwd met Emilia Christina Bruinings, wier broer de zwager was van een andere vrijwillige Jager, namelijk Dirk Arend Evertsz.
5 volgens de deelnemerslijst van Bavius was dit M. de Jong, volgens de namenlijst Beloningspenning Compagnie Friesche Vrijwillige Jagers een J.M. de Jonge uit Bolsward, verdere gegevens onbekend. Wie weet meer?
6 Jan Stocker, ook Johan Daniël Christiaan Stöcker genoemd, (Leeuwarden 1792 - Leeuwarden 1874), pikeur.
7 Volgens de namenlijst Beloningspenning Compagnie Friesche Vrijwillige Jagers heette hij Bernard Philip Engelbert van Bevervoorde. Verdere gegevens niet bekend, wie weet meer?
8 Arjen Hendriks Osinga (*1790) uit Menaldum. In 1810 ingeloot voor de conscriptie, huurt dan een plaatsvervanger in (database Jan Paasman, Friezen onder Napoleon). Geen verdere gegevens bekend, wie weet meer?
9 zie over hem de blog van 21 juli.
10 Dikke van Dale: onbeschaamdheden, brutaliteiten.
11 Dikke van Dale: lange soldatenjas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten